ŽALIAS IR SVEIKUOLIŠKAS KALĖDŲ TORTAS

Šį kartą desertas ant mano Kalėdų stalo bus ypatingas. Kalbu apie žaliąjį mascarponės sūrio tortą. Jis ne tik žalias, bet ir sveikas! Aišku, viso per kartą suvalgyti nereikėtų, nors… Per Kalėdas viskas galima.

Tik kai gamini – turi būti pasiruošęs viskam, nes tortas gali iš pirmo karto ir nepavykti. Juk dabar švenčių maratonas ir virtuvėje ilgai sukiotis ne visada išeina, kad ir kaip norėtum. Šiaip jau šitas tortas nėra kaprizingas, tik reikia mokėti elgtis su želatina.

Man taip atsitiko šį kartą, nors aišku, norėjosi, kad viskas pavyktų be “techninių kliūčių”. Tai va, apie tą želatiną… Kažką pridirbau ir tortas nesustingo, tai teko viską kartoti. Todėl prieš gaminant, patarčiau įsitikinti, kaip teisingai paruošti želatiną. O visa kita daugiau nei paprasta ir greita. Tuoj papasakosiu kodėl tas tortas žalias ir kaip jį pagaminti.

Kremui Tau reikės:

– 500 g maskarponės sūrio

– 3 a.š. želatinos

– 200 g ryžių grietinėlės (galima naudoti ir įprastą, šį kartą pabandžiau tokią)

– keli šaukštai rudojo cukraus/saldiklio/medaus

– keli šaukštai kviečių žeimenų miltelių (dėl spalvos)

 

Pagrindui Tau reikės:

– 150 g avižinių dribsnių

– 100 g  mirkytų ir smulkintų anakardžių (patogu sutrinti blenderiu)

– 100 g mirkytų datulių (irgi smulkinau blenderiu)

– 2 bananai

– 2 kiaušiniai

– Cinamonas

Pirmiausia ruošiam pagrindą. Geriausia 24 cm torto forma, ją iškloti kepimo popieriumi. Tada suplakti du kiaušinius, sutrinti bananus, suberti avižinius dribsnius, cinamoną (pagal skonį), anakardžius ir datules. Viską sumaišom ir išklojam torto formą. Kepam 180 laipsnių temperatūroje apie 30 min. Ištraukus iš orkaitės palaukiam kol pagrindas atvės.

Tada eilė kremui. Suplakam grietinėlę (į ją dėjau rudojo cukraus), tada sumaišom su maskaropnės sūriu, įdedam kelis šaukštus kviečių žeimenų miltelių ir užpilam želatina (kaip ją teisingai paruošti rasi ant etiketės, nors man, kaip ir sakiau, iš pirmo karto nepavyko, nesvarbu, kad laikiausi rekomendacijų). Masę užpilam ant atvėsusio pagrindo ir dedam į šaldytuvą sustingti. Galima laikyti apie 3h, bet aš palikau šaldytuve visą parą.

Labai tikiuosi, kad tortas Jums patiks, o jei gaminsite – parašykite, kaip pavyko. Gal kokia nauja torto versija išeis. O dabar linkiu jaukaus ir ramaus gražiausių metų švenčių laukimo!