SUPER MAISTAS | PRODUKTŲ TOP | NO.1

Photo / Andrius Burba

Dabar puikus metas pasirūpinti savo kūnu – tai ne tik atvaizdas veidrodyje, bet ir sudėtinga organų, audinių, kraujotakos sistema. Valgant sveiką maistą gerėja fizinis aktyvumas, odos būklė, proto aštrumas, nagų ir plaukų stiprumas ir žvilgesys. Neseniai pasaulyje prasidėjo nauja banga, kuri, mano džiaugsmui, sudomina vis daugiau žmonių – tai super maistas.

Pradėjusi sveikai maitintis aš taip pat greitai radau keletą itin vertingų produktų, dabar noriu jais pasidalyti su Tavimi. Sužinok mano maisto produktų TOP (netrukus pasidalinsiu papildytu sąrašu), kurie, manau, yra vertingiausi ir vienaip ar kitaip papildo mano valgiaraštį. Tikiuosi, bent keli produktai atsidurs ir tavo mityboje.

1. Graikiniai riešutai– juose gausu magnio, seleno, vitaminų B ir E, kitų mikroelementų. Graikiniai riešutai gerina nervų sistemos veiklą, saugo nuo streso ir nuovargio, be to, stiprina imunitetą. Graikinius riešutus gali rinktis kaip užkandį, berti į salotas, košes ar ant jogurto, į troškinį ar sriubą. Suvalgiusi riešutų mažiau norėsi valgyti ir nesijausi alkana. Kelias šių riešutų saujas visada turiu rankinėje. Nepamiršk ir tu! Tiesa, riešutai pieniškojo šokolado ar medaus apvalkale nėra tas pats sveikas produktas, nes jie neturi gerųjų mano išvardytų savybių. Be to, juose esantis cukrus trukdo organizmui iš riešutų pasisavinti naudingas medžiagas! Tiesa, įsisavinti naudingas medžiagas šiek tiek trukdo ir natūraliai riešutuose, sėklose esantys fitatai, fermentų inhibitoriai. Išmirkius ar net padaiginus sėklas, riešutus, grūdus, šių antimaistinių medžiagų sumažėja – jie tampa lengviau virškinami, gauname daugiau naudos.

2. Figos– ypač mėgstu džiovintas. Jų visada turiu savo krepšyje (kaip ir riešutų). Figos – puikus saldumynų pakaitalas. Vienu šūviu nušausi du zuikius – ne tik patenkinsi saldumo poreikį, bet ir gausi daug naudingų medžiagų, tokių kaip kalio ir vitamino B6. Be to, figos – puikus ląstelienos šaltinis! Dar neragavai? Pats metas išmėginti.

3. Lašiša– mano mėgstamiausia žuvis! Joje ypač daug polinesočiųjų riebalų rūgščių (omega 3), kurios mažina širdies ligų riziką, gerina regėjimą, nuotaiką, plaukų ir odos būklę. Lašišą valgau šviežią arba kepu orkaitėje. Marinuoju ir pagardinu prieskoniais, pakanka tik džiovintų daržovių prieskonių ir citrinų sulčių! Žinoma, žuvininkystės ūkiuose užaugintos lašišos ne tokios vertingos kaip laisvėje (jos nyksta), bet vis tiek geresnis pasirinkimas nei mėsa. Patariu nepamiršti ir kitų žuvų, kurios ne ką prastesnės – silkių, skumbrių, sardinių. Jos taip pat puikus omega 3 polinesočiųjų rūgščių šaltinis, be to, jose mažiau nuodingų chemikalų (dėl užterštų jūrų).

4. Avokadas– padeda deginti riebalus. Nors tai tikrai nėra pagrindinė priežastis, kodėl turėtum jį valgyti. Avokade gausu vitaminų, kalio, kalcio, karoteno, geležies ir kitų svarbių maisto medžiagų. Beje, ar žinojai, kad avokadas yra ne daržovė, o vaisius? Avokado dedu visur: ant sumuštinio, į salotas, net padažą iš jo darau. Skaidulų dozė garantuota – jos padeda maistui greičiau judėti virškinamuoju traktu ir kartu paskatina maistinių medžiagų įsisavinimą, pagreitina kraujo apytaką.

5. Avižos– tai lėtai įsisavinami angliavandeniai, padedantys palaikyti tolygų cukraus ir insulino kiekį kraujyje. Avižinės kruopos turi vitaminų B1, B2, PP, įvairių mineralinių medžiagų (magnio, geležies, kalcio ir pan.), organizmui taip reikalingų amino rūgščių. Rinkis avižinių kruopų košę (pusrytinė energijos bomba garantuota), ją skanink daržovėmis, prieskoniais, nerūgščiomis uogomis ar sūriu.

6. Linų sėmenys – mano vieni mėgstamiausių. Jie padidina bet kokio patiekalo maistinę vertę (gausu skaidulų, apsaugo skrandį nuo sudirginimo) ir pagerina skonį. Linų sėmenimis (tiesa, dažniausiai naudoju maltus) skaninu salotas, jogurtą, trintą kokteilį, varškę ar daržovių troškinį. Geriau linų sėmenų termiškai neapdoroti, nes karštyje greičiau skyla omega 3 polinesočiosios rūgštys, vadinasi, jie praranda maistines savybes. Be to, linų sėmenyse gausu antioksidantų, todėl stabdo senėjimo procesus, palaiko hormonų pusiausvyrą, gerina širdies veiklą ir apskritai visą kraujotakos sistemą!

7. Ispaninių šalavijų (chia) sėklos kaip ir lašišos, turi omega 3 riebalų rūgščių. Jos labai maistingos, stiprina organizmą ir gerina širdies veiklą. Sėklos – įvairių vitaminų, magnio, kalio, fosforo ir geležies šaltinis. Ispaninių šalavijų sėklos tarsi žarnyno šluota (kaip ir linų sėmenys), kuri išvalo virškinamąjį traką, jose gausu antioksidantų. Šias sėklas aš mėgstu dėti į trintą kokteilį, jogurtą, salotas, tirštas sriubas, troškinius. O kaip jos žaviai išsipučia nuo skysčių! Tik nuo tavo fantazijos priklauso, kokį maistą, o tuo pačiu ir savo skrandį jomis palepinsi. Tiesa, su šalavijų sėklomis labai mėgstu gaminti pudingą (iš vakaro užpilu vandeniu arba ryžių pienu), o ryte pridedu trintų bananų, kitų uogų ir cinamono – milijono vertas desertas!

8. Dygliuotųjų ožerškių (goji) uogos tai mano mažutė, ryškiai raudona nauja meilė! Jose gausu antioksidantų (kurie lėtina senėjimo procesus ir stiprina organizmą), mineralų ir vitaminų. Jomis lygiai taip pat galima skaninti įvairius maisto produktus ir maišyti kartu su kitomis maistingomis sėklomis. Be to, ožerškių uogos saldžios, tad puikiai tinka vietoj deserto – irgi nepamiršk įsimesti į pietų krepšelį ar rankinę!

9. Cinamonas – pasižymi medžiagų apykaitą greitinančiomis savybėmis. Nors mėgstu šį prieskonį tikrai ne dėl to. Tiesiog dievinu jo skonį, tad gardinu košes, liesą varškę ir graikišką jogurtą. Be to, cinamonas stiprina imunitetą ir gerina virškinimą.

10. Graikiškas jogurtas – jis yra labai maistingas ir turi daug baltymų (net 3 kartus daugiau baltymų nei įprastame jogurte). Dėl ypatingai švarios sudėties ir didelio baltymų kiekio šis jogurtas priskiriamas “supermaisto” kategorijai. Be to, jogurte esančios „gyvosios“ jogurto bakterijos teigiamai veikia žmogaus organizmą. Tiesa, niekada nemėgau spalvotų jogurtų. Jei tik yra spalvos ar tai sintetinio braškinio skonio, toks jogurtas nepateks į mano pirkinių krepšely. Niekada. Todėl mano mėgstamiausias natūralaus skonio graikiškas jogurtas.

logo