FOR YOUR BODY & SOUL

Processed with Moldiv

Gal šiandien rytą pradėkime nuo stiklinės šviežiai spaustų sulčių? Noriu Jums papasakoti daugiau apie jas ir nors galbūt būtų geriau šią publikaciją priskirti prie maisto, visgi mano pasirinkimas – grožio kategorija. Greit suprasite kodėl…

Pirmadienį kartu su mano drauge Jovita sugalvojome, jog dabar puikus metas pasilepinti šviežiai spaustomis sultimis ir taip pasirūpinti ne tik kūnu, bet ir siela. Gera žinia ta, jog Jovita namuose turi karalienę lėtaeigę sulčiaspaudę, tad nereikėjo naudotis sulčių baro paslaugomis. O ir beveik visi sultims reikalingi ingredientai – iš sodo, kas gali būti geriau??

Šį kartą lepinomės net keliomis sulčių rūšimis. Pirmosios, tai įprastos apelsinų sultys (mano vienos mėgiamiausių, taip pat ir mano draugės), o antrosios kiek sudėtingesnės tiek ingredientų skaičiumi, tiek skoniu. Šį kartą norėjome kad būtų ne tik naudinga, bet ir labai skanu, tad obuolius maišėme su agurkais, špinatais, salierais, šiek tiek citrinos ir imbiero. Iš pradžių kiek skeptiškai žiūrėjau į šį derinį, nes nemėgstu nei salierų (nors žinau, kokie jie naudingi organizmui valant toksinus), nei imbiero (kuris ypač rudenį yra nepamainomas mūsų imuniteto stiprintojas). Tačiau draugė mane nuramino, o dabar sėdžiu sau laiminga, kad jos paklausiau. Skonis iš tiesų TOBULAS!

IMG_4820

Net nepastebėjau, kur mums tilpo visa šita didelė vitaminų bomba (net dvi pilnos stiklinės). Nepatikėsite, bet sultyse yra daug ląstelienos, ferementų ir antioksidantų. Tai padeda sumažinti cholesterolio kiekį, sumažina vėžinių susirgimų riziką, gerina medžiagų apykaitą, stiprina imunitetą, lėtina senėjimą, gerina odos, nagų ir plaukų būklę.

Bet aš kalbu tik apie šviežiai spaustas sultis, o ne pirktas prekybose centruose, nepaisant to, jog ant jų yra parašyta, kad jos yra pagamintos iš 100% vaisių. Žinokite, jog ten tikrai rasite krūvas dažiklių, skonio stipriklių, saldiklių, fruktozės, cukraus ir koncervantų. Tai nė iš tolo neprilygsta šviežiai spaustoms sultims ir tokios pramoniniu būdu gaminamos sultys tikrai nepadeda nei Jūsų grožiui, nei kūnui, nei sielai.

Be to, turiu priminti, jog šviežiai spaustos sultys tinkamiausios naudoti iškart jas išspaudus ir ne vėliau nei po pusvalandžio, nes tuomet jokių gerųjų savybių jos savyje nebeturi. Neapsigaukite ir prekybose centruose esančiose baruose – jei sultys prie jūsų akių nebuvo spaudžiamos, tikėtina, jog yra nebetinkamos vartoti.

IMG_4810

Nekantrauju išbandyti ir kitas šviežiai spaustas sultys (draugė pažadėjo), kaip pavyzdžiui – burokėlių, pomidorų, kopūstų, ananasų, mėlionų, slyvų ir kokių tik širdis geidžia kitokių gėrių sulčių. Galima išsispausti netgi česnakų sulčių! Atskirai apie kiekvienų skirtingų sulčių naudą aprašyti matyt prireiktų ne vieno puslapio mano bloge, tad kol kas apsiribosiu bendra šių sulčių nauda.

IMG_4814

Galbūt pasakysite, kad tokios sultys pramanai ir užteks suvalgyti vien tik daržovę ar vaisių, jog gautume pakankamai vitaminų. Iš dalies būsite teisūs. Tai labai priklauso nuo Jūsų turimos sulčiaspaudės, mat spaudžiant sultis dalis vitaminų žūva dėl mechaninio poveikio, dėl sąlyčio su oru ir metalu. Be to, sultys skatina alkio jausmą. Tačiau yra ir dar viena medalio pusė – geriant sultis, daug lengviau gauti trūkstamų medžiagų, nes neretai suvalgyti tokį kiekį daržovių ar vaisių būna sudėtinga.

Bet kokiu atveju, linkiu pasirinkti tai, ko nori Jūsų organizmas, kas padeda puoselėti Jūsų grožį ir sveikatą!

S.