EINAM KAVOS SU DEIVYDU PRASPALIAUSKU

Šiandien einu kavos su vienu geriausių ir garsiausių Lietuvos virtuvės šefų, knygos „Aš, tu ir virtuvė“ autoriumi – Deivydu Praspauliausku. Tikriausiai teko girdėti apie Vilniaus senamiestyje esantį jo restoraną „Amandus“? Jei ne, būtinai kviečiu ten užsukti! Pažadu, kad nei maistas, nei aplinka nenuvils. Tiesa, restorane vyksta ir degustacinės vakarienės (pati jau seniai planavau bent vienoje sudalyvauti).

Bet dabar mes ne apie maistą, o apie… Deivydą. Džiaugiuosi, kad turėjau galimybę susipažinti su tokiu įdomiu ir talentingu žmogumi. Jei ir Tu nori sužinoti, kaip atrodytų tobula Deivydo tobula, kas jam yra graži moteris ir kokią profesiją pasirinktų, jei nebūtų šefas – prisijunk prie mūsų pokalbio.

Photos / Dovilė Rozmanaitė Bružienė

1. Įsivaizduok, jei nebūtum virtuvės šefas, kaip manai, kokią profesiją pasirinktum?

Kai buvau berniukas, be galo norėjau būti Kūno kultūros mokytoju ar treneriu – manau jei nutiktų taip, kad dabar reikėtų imti ir keisti profesiją, tikrai apsvarstyčiau tokią galimybę… Menas, socialiniai projektai domina taip pat, tad tikrai nebūtų viena konkreti sfera į kurią šokčiau. Bet visgi tai, ką veikiu dabar apjungia visas įdomiausias sferas.

2. Kaip atrodo skaniausi Deivydo pusryčiai?

Ooooi, patys skaniausi… Labai priklauso nuo nuotaikos ir sezono. Tikrai būna tarpsnių, kai pusryčiai neegzistuoja. Bet jei reikėtų atsakyti… Matyt, purus omletas su kokiu Grana Padana sūriu, smidrais ir parmos kumpiu. Flat white’as ir keletas skiltelių skaniai prinokusių vaisių… Nuvykęs į Kopenhagą valgau OpenSandwitch’us. Favoritai: 1. Juoda duona su keptomis kepenėlėmis, grybais ir marinuotais burokėliais. 2. Kiaulienos vyniotinis su Itališka mišraine (primenančia baltą mišrainę). 3. Kiek įdomesnis, vadinasi dyrlægens natmad (Gyvūnų prižiūrėtojo naktipiečiai) – kiaulienos paštetas, sūdyta jautiena, pipirinė, jautienos sultinio drebučiai ir raudonas svogūnas – žodžiu, linksmybės!

3. Svajonių šalis, kurią norėtum aplankyti?

Nemeluosiu, kol kas svajonės neturiu. Matyt, būtų galima sukonkretinti klausimą ir klausti kokia šalis labiausiai domintų Gastronominės kelionės pobūdžiui. Manau Rinkčiausi Peru, Japoniją – o paprasčiausia patirti viską – Singapūras. Maistas ir kultūra ten turėtų būti turbo.

4. Kas Tau yra graži moteris?

Oho, klausimas kurio, matyt, tikrai nesitikėjau. Graži moteris… Pastebėjau, kad mano akį patraukia labai skirtingos išvaizdos moterys, tad tikrai būtų sudėtinga apibūdinti vieną vienintelę..! Pasirinksiu saugiausią, diplomatišką atsaką. Atkreipiu dėmesį į apsirengimą ir jo medžiagų kokybę, prižiūrėti plaukai ir sutvarkyti nagai. Kūno kalba ir pasitikėjimas savimi, man labai svarbus. Turiningas laisvalaikis ir dideli tikslai gyvenime, net jei tai ir “užkariauti pasaulį”. Jeigu neklystu – vat šitokia ta graži moteris man.

5. Trys daiktai, kuriuos pasiimtum su savimi į negyvenamą salą?

Šaukštas, MacBook’as (kai išsikraus, bent bus geras ginklas, vėduoklė, pjaustymo lenta ir prisidengimas nuo saulės) ir be peilio gyvenimą vargu ar įsivaizduočiau.

6. Kaip atrodytų tobula tavo diena? Ką veiktum? Kur eitum? Su kuo būtum?

Tobula diena… Pastaruoju metų jų turiu nemažai. Žinoma, nekeliauju daug, tad dar nežinau kaip būtų pabusti kalnuose ar kokiam bunkeryje ties Šiaurės ašigaliu. Bet kol kas, 6:00
valandėlė ramaus įsivažiavimo į dieną snack’inant vaisius besiprausiant duše. 5-6 kūrybingi susitikimai, iš kurių vienas skirtas pietums ir nebūtų susijęs su darbu, kitas kokios nors knygos idėjos gvildenimo, trečias apie sveikatą, kūno priežiūrą ir maisto produktus, vienas iš jų koks stipriai motyvuojantis su žmogumi kuris papasakotų kaip savo akimis mato pasaulį…Kūryba, edukacija… Popietės sportas (galėtų būti rakečių sportas, miško trasa bėgimui su vienu iš bičiulių). 18:45, švarkas, kaip visada tobulai vakarienei pasiruošusi komanda ir bent 40-50 pozityvių svečių iš skirtingų pasaulio šalių. 22:00 vakarienės pabaiga… Putojančio taurė, sūris su šviežiu medumi, valandėlė ramybės ir svajonės laikas miegui: 00:00.

7. Patarimas, kurį duotum savo geriausiam draugui?

Kai jau patį gerai pamokė, matyt, kad pasidalinčiau geriausiais patarimais. Senelis yra sakęs: “Jei išmoksi vairuoti traktorių – vairuosi likusį gyvenimą”. Mama – “Nežiūrėk į kitus!” (matyt, suprasti reikėtų, kad nesilygink su kitais, improvizuok ir gyvenk savo ritmu, na tiksliau pats taip paimprovizavau…). Ir pastaruoju metus suvokiau, kad pamilti save nėra labai lengva, bet labai svarbu… Tad čia ir bus visi trys patarimai iš kurių nenorėčiau išskirti nei vieno.

Deivydo facebook: https://www.facebook.com/deivydas.praspaliauskas

Deivydo restoranas „Amandus”: Pilies g. 34, Vilnius 01123

logo